Museum van Marken

Het Museum Van Marken in Delft is in ontwikkeling en wordt geïnspireerd op het leven en werk van de eerste sociale ondernemer van Nederland, Jacques van Marken. Het gaat aandacht bieden aan drie thema’s: Historie, Community en Innovatie.

Bezoekers zullen worden meegenomen in de unieke geschiedenis die laat zien hoe Jacques van Marken (1845-1906) de industriële revolutie in Delft naar zijn hand zette en uitgroeide naar een in binnen- en buitenland bejubelde ‘modelondernemer’. Het museum en het activiteitenprogramma daar omheen, zal voor bezoekers het gedachtegoed van Van Marken naar het heden brengen door middel van een attractieve en impactvolle bezoekerservaring over ontstaan en ontwikkeling van het Agnetapark en de door Van Marken gestichte fabrieken. De historische verhalen zetten aan tot nadenken over actuele sociale en innovatieve thema’s. Naast een vaste expositie zal gewerkt worden met wisselexposities over uiteenlopende onderwerpen.

Jacques van Marken
(foto: Museum van Marken)

Paviljoens

Van Marken heeft enkele Paviljoens laten maken om onder andere de producten van zijn fabrieken in binnen- en buitenland te exposeren en promoten. Het Paviljoen voor binnenlands gebruik was ongeveer 10 bij 7 meter groot en werd in 1900 voor het eerst geplaatst op een Landbouwtentoonstelling in Deventer. Tot op heden hebben we vervolgens plaatsingen van dit Paviljoen gevonden in Purmerend (1900), Wageningen (1901), Leeuwarden (1902), Groningen (1903), Meppel (1906) en Den Haag (1907).

De doeken op de panelen zijn zeer artistiek in art nouveaustijl beschilderd. Een aantal met Hollandse landschappen, andere met ornamenten en met de namen van de ‘Delftsche’ producten. De producten, die als het fabrieksmerk ‘Delfia’ aan de man werden gebracht, waren onder andere ‘Beendermeel’, ‘Grondnotenmeel’, ‘Spoeling’, ‘Sesamemeel’, ‘Sesamekoeken’, Grondnotenkoeken  en ‘Veekoek’. Een paneel is circa 3,40 meter hoog en 75 centimeter breed. Een paneel is opgebouwd uit een houten frame waarop aan voor- en achterzijde beschilderd canvasdoek is aangebracht. Er zijn totaal 37 panelen: 20 panelen met een productnaam, 14 panelen met een landschap en 3 panelen met koren (graan).

Panelen

Stichting Museum Van Marken heeft in 2020 een bijzondere schenking ontvangen van het echtpaar Aad en Toni van der Meer; de 37 panelen die de basis vormden van het hierboven beschreven ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’. De panelen lagen tientallen jaren in een kas bij hun huis in Sion opgeslagen. Die panelen zijn dus ruim 120 jaar oud! Hoe de panelen ooit in het bezit van de familie Van der Meer zijn gekomen wordt nog onderzocht.

Fotografie Panelen

In februari 2021 heb ik op verzoek van mijn goede vriend Marcel van Dien, projectleider Panelen bij Museum van Marken, de panelen gefotografeerd. Omdat dit voor elkaar te krijgen heeft mijn zoon Rik van Dorsten, samen met zijn goede vriend Herwin Vollmüller, een speciale installatie gebouwd waarop de panelen neergelegd konden worden. In deze installatie had de camera een vaste positie aan een truss en de tafel een verschuifbaar blad. Vanwege het afwijkende formaat van de panelen, ruim 3 meter hoog en zo’n 75 cm breed, besloot ik, om de beste kwaliteit van ieder paneel te krijgen, deze in 3 gedeeltes te fotograferen; boven-midden-onder. Later heb ik deze 3 beelden via digitale beeldbewerking tot één geheel samengevoegd.

Boek

Over alles wat het projectteam onder leiding van Marcel Van Dien te weten is gekomen over dit ‘Paviljoen van Delftsche Nijverheid’, maar ook over het zogenaamde ‘Grote Paviljoen’, is een boek gemaakt. Dit tegen de achtergrond van de reclame-activiteiten van Jacques van Marken, de art nouveau stroming in Den Haag en de schilder George Bauer jr. Naast de conservatie en restauratie van de doeken wordt ook aandacht besteed aan het nieuw gebouwde paviljoen ‘Het Groene Lab’ in de Hortus Botanicus in Delft.

Meer weten over deze panelen en/of Museum van Marken? Lees het op de website van Museum van Marken.

Gerelateerde Afbeeldingen: